Domaine Moulin de Lene

Länk till vinerna

Moulin de Lène i spåren av romarriket.
Under romarriket odlades vinstockar i området kring Baetiris som senare blev Béziers. Den romerska akvedukten som korsar gården och de lämningar som regelbundet hittas på gårdens marker vittnar om detta.
Vinrankor har odlats vid Moulin de Lène i flera århundraden.
De första daterade uppgifterna går tillbaka till år 700, då familjen Saint-Juéry, ursprungligen från Albi (Tarn), förvärvade gården och drev den i mer än tusen år, främst för boskap, spannmål och vinodling, fram till 1740. Olika familjer avlöste sedan varandra.

År 1901 upphörde bruket med till hälften spannmålsverksamhet och övergick till 100 % vinodling.

Redan 1905 vittnar ett reklamkort för försäljning av Lène-viner, i Paris under namnet "Coteaux de Lène" ,om denna verksamhet.

Exploateringen med produktion av viner i bulk fortsätter, men fastigheten överges gradvis.

1997 köpte Jacques Frayssinet Moulin de Lène och dess vingård, där han 50 år tidigare hade träffat sin fru Anny. Jacques, som har tillverkat organiska gödselmedel i mer än 35 år, ägnade sig först åt jordbearbetning (analyser, undersökningar, plöjning, gödsling etc.) och sedan åt att återplantera en stor del av vingården med 15 olika druvsorter.

På vår 65 hektar stora vingård,  i hjärtat av Lène-dalen, har det drivits hållbart jordbruk under Terra Vitis-märket sedan 1998.

Sedan 2019 har vi integrerat ett ekologisk fält, Clos Trinité, och sedan augusti 2020 är vi i ekologisk omställning på hela vingården.

Mångfalden i våra terroirs (växtmiljöer) och våra 19 druvsorter får oss att ständigt tänka ut och pröva nya tekniska vägar med målet att främja växtens, jordens och människans välbefinnande och slutligen fruktens kvalitet.

Vi lär oss successivt att tolka våra terroirs (växtmiljöer) för att kunna göra framsteg i fråga om noggrannhet i våra åtgärder.

Studier och bearbetning av jorden, beskärningsmetoder, analys av växtens reserver, organisk gödsling, grönt arbete och observation gör det möjligt för oss att följa vinrankans harmoniska utveckling.

För oss består en välskött vingård av en väl utvald och anpassad vinodling, en levande jord och en väl avvägd insats av människan. Vi försöker ge vårt arbete en mening.

Med 19 olika druvsorter, 8 olika terroirs (växtmiljöer), 65 hektar med vinstockar
34 % arkeologisk infrastruktur samt 100 % organisk gödsling.

photo_historique_moulin_de_lene_magalas